veli81 Admin
Mesaj Sayısı : 5437 Kayıt tarihi : 19/06/12 Yaş : 43 Nerden : Bursa/Mestanlı
| Konu: Hayvan hastalıklarının önlenmesi için Türkiye sınırına tel örgü çekilecek Paz 27 Nis. 2014, 14:32 | |
| Hayvan hastalıklarının önlenmesi için Türkiye sınırına tel örgü çekilecek
| | | Razgrad’da bulunan Tarım ve Gıda Bakan Yardımcısı Yavor Geçev, Bulgaristan’ın Türkiye sınırında hasta hayvanların geçişinin önlenmesi amacıyla tel örgü çekileceğini bildirdi. Bu tür bir önlemin sebebinin komşu ülkede sık sık beliren şap ve kızamık salgınlarının hayvanların hastalanmasına neden olduğundan kaynaklandığını belirtti.
Çekilecek tel örgüsü hayvan üretimi sektöründe kontrol ve denetimin sıklaştırılmasına yönelik önlemlerin bir parçası. Bununla tehlikeli bir hastalığa dair bilgi alındığında devletin bir kaç saate kadar tepki vermesi amaçlanıyor. Geçev, “Program yıl ortasına kadar hazır olacak ve onun onaylanması için Avrupa Komisyonuna başvurulacak. Avrupa Birliğinin dış sınırı olarak bu hastalığın yayılmasından birliği korumak zorundayız” dedi. Hasta hayvanların öldürülmesi için kamyonlar ve şüpheli durumlarda alüminyum izolatörleri kullanılması öngörülmektedir.
Hayvanlarda hastalıkları önlemeye yönelik hareketlerin bir kısmı da Ulusal Referans Laboratuarının kurulmasıdır. Bu laboratuarda hastalığın acele tespit edilmesi ve ikinci bir vaka numunelerinin korunması hedeflenmektedir. Geçev, afetlerde zarar gören hasta hayvan sahipleri ve çiftçilerle dayanışma fonu da kurulacağını bildirdi. 100 milyon levalık bu fonun mali kaynakları Kırsal Kesimlerin Kalkınması Programı kapsamında sağlanacak. Yeni program döneminde haziran ayının başında Genç Çiftçi tedbiri üzerine uygulamaya girecek. Daha sonra uzun ömürlü bitkilere ilişkin bir tedbir, Yeni Yıl’a yakın ise belediye projelerine ilişkin tedbir uygulanmaya başlanacak.
Bakan Yardımcısı, Razgrad ve Smolyan bölgelerinde süt işleme merkezleri kurulmasına ilişkin pilot projeler uygulanacağını da açıkladı. Daha sonraki aşamada ülke çapında toplam 200 yerleşim yerinde bu tür süt işleme merkezleri kurulacağı belli oldu. Bu işletmelerin belediye bütçelerinden yüzde 20 oranında katkı olmak üzere devlet tarafından finanse edileceği belirtildi. Bu uygulamaya dahil edilecek küçük ölçekli çiftlik sahipleri sembolik miktarda katılım payı ödeyecek. Bu amaç için toplam 50 milyon avro öngörüldüğü belli oldu.
Kurulacak dernekler Fransız modeline göre kooperatifler gibi hareket edecek. Bir ilçedeki süt üreticilerinin sütleri bir yere toplanıp birlikte satılacak. |
|
|